![]() |
1-ثابت شده که انسان میتواند هر چه میخواهد را با ارادهی خود به دست آورد، پس دیگر نیازی به خدا باقی نمیماند و یا نیازی به حاجت خواستن نمیماند. پاسخ چیست؟
روانشناسان غربی از آن جهت که اکثراً مادهگرا (ماتریالیست) و دنیاگرا هستند، از جهانی بسیار کوچک و جهانبینی بسیار کوچکتری برخوردار هستند و عالم آنها به محدودهی «من» و آن هم «من» جسم و جسد خلاصه میشود و به همین دلیل دچار فرضیهها و نظریههای خطا و غلط میگردند.
الف – آن چه که روانشناسان غربی در این مقوله و بسیاری از مقولههای دیگر بیان داشتهاند، صرفاً نظریه است و هیچ گاه به اثبات نرسیده که صورت علمی به خود بگیرد، اگر چه به چند مثال خطا نیز استناد میکنند.
ب – اگر از کلیهی روانشاسان مادهگرا سؤال نمایید که «اراده» چیست و مکانیسم آن کدام است؟ پاسخی برای ارائه ندارند، بلکه شاید فقط آن را تعریف کنند و یا مصداقهایی از آن را بیان نمایند. در حالی که اگر معتقدند ماوراء الطبیعهای وجود ندارد، روان هم باید مادی باشد و اگر مادی هست باید چیستی و مکانیسم آن شناخته شود و اگر شناخته نشده است، هر گونه اظهار نظر در مورد آن فقظ نظریه خواهد بود.
ج – ارادهی آدمی نه تنها محدود است، بلکه بیشتر نسبت به خودش جاری میگردد که اگر غیر از این باشد، تناقض لازم میآید و همین امر تثبت میکند که انسان نمیتواند به هر چه اراده میکند برسد. به عنوان مثال: فرض کنیم قطعه زمین مشترکی وجود دارد که متعلق به دو برادر است. یکی اراده دارد در زمان معینی در آن کشاورزی کند و دیگری اراده دارد که در همان زمان خانهای در آن احداث نماید. حال کدام یک از دو اراده محقق میگردد؟ بدیهی است محال است که هر دو اراده هم زمان محقق گردد. پس یا هیچ کدام محقق نمیگردند و یا فق یکی از آنها محقق میشود و دیگری محقق نخواهد شد. یا در فرض دیگر: زندانی اراده مینماید که فرار کند و زندانبان اراده مینماید که مانع از فرار شود. بدیهی است که تحقق هر دو اراده محال است.
:: موضوعات مرتبط: پاسخ به شبهات، شبهات اعتقادی، ،
:: برچسبها: شبهات اعتقادی, 1,

